Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, een dag om extra aandacht te besteden aan de ervaringen van vrouwen in het bedrijfsleven, in het bijzonder de financiële sector. Hoe kijken de vrouwen binnen Vinario naar hun carrière; hoe oriënteren zij zich in de financiële wereld en wat kan er van hen geleerd worden? Daarnaast is het van belang om te reflecteren op de emancipatie van de vrouw. Dat doen wij aan de hand van wetenschappelijk onderzoek van Tilburg University en stellingen van de Europese Raad. Demi van Oosten (manager), Charlene Liem (consultant), Dian Wijnstein (consultant) en Sanne Smaal (junior consultant) delen hoe het voor hen is om te werken in de financiële sector.
1. Welke personen of momenten waren voor jou een bron van inspiratie in jouw carrière?
Charlene: Een oud-collega van mij wist haar rol eigen te maken. Zij was een echt mensenmens, wilde meteen kennis maken met het team en hun input gebruiken. Daarbij was zij zeer gefocust op werk maar ook op het moeder-zijn, bijvoorbeeld door op haar strepen te staan wanneer zij niet bereikbaar was omdat ze voor haar kind zorgde.
Demi: Een rolmodel was mijn vader die een eigen bedrijf vanuit het niets heeft opgebouwd. Daarbij heeft mijn moeder mij altijd geleerd om een eigen carrière pad te volgen, een pad dat ik leuk vind én waarmee je voor jezelf kan zorgen.
Sanne: De business controller die werkzaam was bij mijn vorige werkgever was heel zelfverzekerd, slim en punctueel. Zij kwam heel erg voor vrouwen op en zorgde ervoor dat de organisatie ook door vrouwen vertegenwoordigd werd. Hoewel dit niet per se in mijn karakter zit, is haar zelfverzekerdheid en doorzettingsvermogen voor mij wel een inspiratiebron geweest in de financiële sector.
Dian: Er zijn meerdere inspirerende personen geweest, maar vaak waren het vrouwen die al een hoge functie in een organisatie bekleden. Waarschijnlijk omdat ik ambitieus ben en ernaar streef om een soortgelijke functie te bekleden kijk ik op naar vrouwen die het al bereikt hebben.
2. Uit onderzoek van Tilburg University is gebleken dat vrouwen geacht worden beter te zijn in sociale werkzaamheden en dat mannen beter zijn in strategische besluitvorming. Natuurlijk is hier veel tegenin te brengen, maar hoe gebruik jij jouw sociale vaardigheden als kracht in jouw werk?
Charlene: Intern, met je collega’s, krijg je veel meer voor elkaar als je sociaal gefocust bent, er komt meer naar boven als je fijn samenwerkt. Wat trouwens ook het geval is bij de samenwerking met klanten. Wanneer je een stugge relatie hebt met een klant doen zij ook het minimale voor jou, wanneer je een goede relatie hebt zie je dat zij net wat verder voor je gaan.
Demi: Met sociale vaardigheden kun je goede connecties maken, wat heel belangrijk is voor ons werk. Mensen moeten geen drempel voelen om zaken aan te kaarten, zowel klanten als collega’s niet. Wanneer je een goede band hebt met een klant of collega, zal dit leiden tot een betere samenwerking. Ik denk dus dat deze sociale vaardigheden erg positief zijn om te hebben.
Sanne: Ik sluit me daarbij aan. Daaraan toevoegend, het is belangrijk dat zowel collega’s als klanten zich gehoord voelen en dat je zelf genoeg empathie toont om belangrijke zaken boven tafel te krijgen.
Dian: Voor mij is het belangrijk dat iedereen zich welkom en op hun plek voelt. Om dit te bereiken is het nodig om een goede relatie, met professionele afstand, te bouwen. Bovendien, wanneer iedereen zich op z’n plek voelt stijgt het prestatieniveau en de productiviteit.
3. Heb jij wel eens de behoefte gevoeld om te bewijzen dat de stereotypes niet kloppen en vrouwen bijvoorbeeld ook heel strategisch kunnen denken of dominant kunnen zijn.
Charlene: Ik heb niet het gevoel dat ik moet overcompenseren, maar wel dat ik dichtsla. Als ik merk dat mensen op een bepaalde manier praten, bijvoorbeeld elkaar onderbreken, doe ik eerder een stap naar achteren. Het is een leerpunt voor mij om er alsnog tussen te komen en te zeggen wat ik wil zeggen.
Demi: Ik ben begonnen in de accountancywereld waarbij een groot aandeel mannen is. Ik heb toen gemerkt dat het belangrijk is om soms ook direct over te kunnen komen. Ik ben van nature al vrij direct en zag dit bij mijn leidinggevende ook terugkomen. Echter, dit is voor mij wellicht wat natuurlijker gezien dit ook in mijn karakter zit.
Sanne: Ik ben kortgeleden begonnen aan mijn carrière en nog niet in een situatie gekomen waarbij ik iets niet durfde te zeggen. Wel heb ik het gevoel dat ik kennis en ervaring aan het opbouwen ben en hierdoor niet zo snel een directe vakinhoudelijke opmerking zal maken. Daarnaast zit dit ook niet echt in mijn karakter. Ik probeer daarom eerst vaak te luisteren en als het relevant is, kom ik later terug op de besproken onderwerpen. Na het verbreden van mijn kennis en ervaring verwacht ik zelfverzekerder te zijn en sneller in te gaan op uitspraken van anderen.
Dian: Mijn voorkeur is om direct te communiceren, alsnog vind ik het soms lastig om ruimte in te nemen wanneer ik niet expliciet uitgenodigd word om dat te doen. Hier wil ik sterker in worden, want vaak zit die barrière in mijn hoofd en wil de ander wel luisteren maar laat ik niet van mijzelf horen. Overigens, zelfs wanneer iemand niet naar mij wil luisteren zou ik mijn mening gewoon willen delen en ruimte innemen.
4. Welke initiatieven zijn er nodig om vrouwen in de financiële wereld te ondersteunen en meer in hun eigen kracht te zetten?
Charlene: Ik vind het belangrijk dat er tijdens evenementen gekeken wordt naar een juiste representatie van hoe het daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld, bij recruitment events zag ik vaak dat er alleen mannen in zwarte pakken waren, terwijl dat in de echte financiële wereld niet zo is. In plaats van alleen mannen die saai gekleed zijn zou er ook minimaal één vrouw tijdens een recruitment event aanwezig moeten zijn om te laten zien dat het ook anders kan.
Demi: Als MT-lid merk ik dat het niet altijd een kwestie is van willen, maar dat wij (het MT) ook dieper moeten graven om juiste oplossingen te vinden, voor bijvoorbeeld een gelijke man-vrouwverdeling. Wel vind ik dat bepaalde ouderwetse spelregels zouden moeten verdwijnen. Binnen Vinario speelt dit niet, maar bij sommige bedrijven is het bijvoorbeeld nog steeds niet mogelijk om parttime te werken. Je merkt dat dat een bottleneck voor vrouwen kan zijn en mogelijk een reden is om uit te stromen. Hier kan bijvoorbeeld makkelijk iets aan gedaan worden.
Sanne: Het creëren van netwerkmogelijkheden en platforms waar vrouwen in de financiële wereld elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en waar ze kunnen worden geïnspireerd door rolmodellen vind ik een belangrijk initiatief. Dit biedt vrouwen de kans om elkaar te ondersteunen en van elkaar te leren.
Dian: Projecten die de dialoog gaande houden zijn voor mij prioriteit. De meeste mannen bedoelen het allemaal niet verkeerd, maar zijn zich niet altijd bewust van hun hoe zij kunnen helpen bij het verminderen van verschillen op de werkvloer. Tegelijkertijd worden vrouwen en andere minderheden vaak niet gehoord. Door te blijven praten en luisteren wordt de situatie met de tijd beter.
5. In de trant van arbeidsemancipatie is de loonkloof een veelbesproken onderwerp. Vooral in de markt van de financiële dienstverlening is het verschil tussen de beloningen voor mannen en vrouwen nog altijd heel groot. Als reactie hierop heeft de Europese Raad vorig jaar nieuwe regels aangenomen om loontransparantie te bevorderen, aangezien het gebrek daarvan een belangrijke hinder is voor het dichten van de loonkloof. Hoe gaan jullie om met loontransparantie? Bespreek je dit met collega’s of andere mensen binnen jouw werkveld?
Charlene: Zelf ben ik introverter dus zou niet zomaar onderhandelen, vooral als ik niet switch van baan. Met meer transparantie kan ik eerder het gesprek aangaan als blijkt dat ik minder verdien. Soms heeft een verschil in salaris een goede reden, maar dan weet ik dat en is de reden niet omdat ik niet naar mijn werkgever ben gegaan.
Demi: Ik ben bezig met duurzaamheidsverantwoording en de loonkloof is een onderdeel van de duurzaamheidsverantwoording. Naar mijn mening is het alleen maar goed dat dit in de duurzaamheidsverantwoording terecht komt. Naar mijn idee moet er worden beloond op basis van werkprestatie.
Sanne: Kortgeleden heb ik mijn opleiding afgerond en had ik geen idee wat een passend starterssalaris zou zijn. Tijdens de oriëntatie voor een baan heb ik online research gedaan, maar hieruit kwam geen eenduidig antwoord naar voren. Het zou nuttig zijn geweest als er vooraf duidelijkheid was over het gemiddelde startsalaris in de financiële sector. Op die manier kunnen personen die net starten aan hun carrière en niet van nature goed zijn in salarisonderhandeling toch streven naar een eerlijk en passend startsalaris.
Dian: Voor mij is het nooit een probleem geweest om open te zijn over mijn salaris aangezien het een goede manier is om erachter te komen waar ik sta in vergelijking tot mijn peers en openheid een ander ook mogelijk van pas komt. Bovendien ben ik altijd wel bewust omgegaan met vaststellen welke arbeidsvoorwaarden ik voor mijzelf wil hebben en hoe hiervoor te onderhandelen, dan is loontransparantie essentieel.
6. Welke adviezen zou je geven aan andere vrouwen en meiden die een carrière in de financiële wereld ambiëren?
Charlene: Leer zoveel als je kunt en maak die kennis eigen zodat je niet hoeft te overcompenseren. Uiteindelijk, als je laat zien dat jij gewoon je ding doet gaan anderen ook wel mee. Het is ook geen strijd tussen man en vrouw en soms hebben mannen niet door dat vrouwen niet ertussen komen. Ik denk dat het ook mooi is als er een balans is tussen man en vrouw, dus laat je niet afschrikken.
Demi: Als je het leuk vindt, ga ervoor en laat je niet afschrikken, ook niet als het een mannenwereld lijkt. Uiteindelijk hebben we zowel mannen als vrouwen nodig in de financiële wereld en is het belangrijk dat er een goede verhouding ontstaat en blijft.
Sanne: Vertrouw op je expertise en blijf jezelf ontwikkelen. Het is niet fijn en onterecht dat je jezelf moet bewijzen, maar je kunt anderen de mond snoeren door te laten zien dat je het kunt!
Dian: Zet ondanks je angstgevoelens en redenen om carrièrestappen niet te maken door. Vaak haal je de meeste voldoening en leermomenten uit situaties die je liever uit de weg zou willen gaan omdat het intimiderend overkomt, maar de trots die je voelt zodra je de taak volbracht hebt is het tijdelijke ongemak waard.